Jålit

en åländsk nöjestidning.

MÅNADENS STJÄRNA:

Anton Nilsson

star
Månadens idol Anton Nilsson

Anton Nilsson 34 år, Mariehamn born and raised. Bor och arbetar med EU i Bryssel, Belgien. Hänger mycket i Hulta längst bak i Sund, där han bygger sig en sommarstuga.

Anton Nilsson, du är Månadens stjärna!  Hur är det med dig?

– Det är bra. Jag är hemma på Åland och åker tillbaka till Bryssel imorgon.

 

Gillar du friterad mat? Det äter man väl i Bryssel?

– Ja, svinmycket. Man äter det mycket och jag gillar det mycket. Det är främst pommes man friterar i Belgien, men det har jag inget emot.

 

Instämmer du i beskrivningen av Bryssel som världens osexigaste stad?

– Näää, det gör jag inte. Jag förstår hur man tänker, om man jämför det med att komma till andra storstäder som Paris eller London där man blir förälskad direkt. I Bryssel behöver du skrapa lite på ytan, men om man väl gör det så är Bryssel supernice.

 

Vad gör du på din fritid?

– Jag tycker mycket om att dricka belgisk öl och snacka strunt med kompisar, och så brukar jag resa ganska mycket. Det är smidigt när man är nere mitt i Europa, som Bryssel är. Du kan vara i fem olika länder på två timmar, utan att flyga. Som ålänning är det rätt coolt.

 

Vem är den kändaste politikern du träffat?

– Frankrikes president Emmanuel Macron. Jag träffade honom innan han blev president, på ett möte i Europaparlamentet. Han var ekonomiminister i Frankrike då och inget namn man hade hört om. Jag minns att jag tänkte “Det där är en kille som har karisma, någonting kan hända där”. Ett par månader senare ställde han upp i presidentvalet och vann.

 

Pratade ni eller betraktade ni bara varandra på avstånd?

– Vi skakade hand och han hade ett bra handslag. Ett handslag man minns.

 

Tycker du verkligen att EU-flaggan håller?

– Ja, den är helt okej. Jag har inte kommit på något bättre förslag i alla fall. Det är ganska fina färger.

 

Hur påverkas du psykiskt av att bo i en stad bestående av tusentals andra män klädda i likadan mörkblå kostym och portfölj som dig själv?

– Haha, det är en väldigt bra fråga. Det som är kul är att man ofta har mycket gemensamt med de här generiska gubbarna. Vi är alla lite av politiknördar, så det är som ett dagligt sommarläge för folk med samma intresse.

 

Vad gillar du att göra när du är hemma på Åland?

– Jag försöker vara ute i Hulta så mycket som möjligt. Nu när jag bygger stuga där är det såklart extra viktigt. Men så fort jag kommer hem behöver jag dra en sväng runt Mariehamn för att kolla att allting är okej, se om det hänt något nytt sedan sist. Jag brukar svänga förbi Rökka under min check. Och så träffar jag kompisar och familj.

 

Håller du med om att Rökka borde K-märkas?

– Ja, det är orimligt att det inte skett redan.

 

Mariehamns nattliv, är det något för dig?

– Det har varit det historiskt sett, såklart. Men det blir mindre och mindre för jag blir tröttare och tröttare. Det är helt olyckligt, men så är det, haha.

 

Hur är det att gå ut på Åland jämfört med i Bryssel?

– Största skillnaden är att man känner mycket mer människor här. På Åland är det svårt att gå till en anonym bar. Jag gillar att snacka med folk och då är Ålands krogliv perfekt. Jag brukar vara hes efter en sommarkväll på Indigo.

 

Vill du ge något musiktips?

– I och med att jag bor i Belgien nu är det väl bra att köra belgiskt: Stromae, han gör svinbra musik. Folk känner till “Alors On Dance” som var en hit för ett par år sedan. Och Angèle, som också är riktigt cool.

 

Vem föredrar du, Fryk eller Faaka?

– Fryk. Han är ju en legend, det är svårt att slå Fryk. No offense till han andra, men över Fryk är det svårt att vinna.

 

Sommar på Åland och Jakt och alkohol.

– Det är tunga hits. Fryk jobbar ju civilt på Ålands radio och jag blir alltid lite starstruck när jag ser honom i korridorerna.

 

Vad tror du blir sommarens största trend?

– Jag är så himla dålig på trendspaningar. En av de bästa grejerna med Bryssel är att det inte finns några trender, för folk kommer från hela Europa och ingen har någon aning om vad som är trendigt var. Det gör att man slipper följa en trend, för oavsett hur du gör eller hur du ser ut så är det trendigt någonstans. Jag bodde i Stockholm innan och där är det totala motsatsen, extrema trender var man än vänder sig.

 

Finns det något i Bryssel man borde införa på Åland?

– Hela öl- och barkulturen i Bryssel är supermysig. Dels finns det jättegod öl, den har smak! Och dels glider folk in i en bar på en vardag, det behöver inte bli en helkväll för att du tar en öl. Det tycker jag är synd, att här är det alltid allt eller inget.

 

Det är ju en åländsk grej, att man går ut på krogen väldigt sent. Hur är det i Bryssel?

– Jo, jag insåg att det har att göra med att det är dyrt att gå ur här på Åland. I länder där det inte är lika dyrt att gå ut går man ut tidigare, man behöver inte grunda före.

 

Man behöver inte svepa ett 24-pack lonken innan man går ut?

– Exakt. Och i och med att jag börjar känna mig gammal och trött tycker jag att det är skönt att inte behöva vänta så länge innan man drar ut.

 

Och vad från Åland borde man införa i Bryssel?

– Man borde börja äta middag tidigare, en rimlig tid. Dessutom borde man komma i tid. Jag är alltid för tidig i Bryssel, och det är inte för att jag kommer innan utsatt tid utan för att jag är där när det sägs börja.

Tack, Anton! 

– Tack själv!

Text Angelina Eklund

Foto Privat

26 mars 2024