Jålit

en åländsk nöjestidning.

MÅNADENS STJÄRNOR:

EMA OCH SELINA

Hur är det att vara ungdom på Åland? Det är den ledande frågan i 15-åringarna Ema Suchá och Selina Švarces nystartade podcast ”Den öppna garderoben”.

– Vi försöker verkligen synliggöra hela Åland. Det är väldigt brett och inte bara om hur det är att vara ungdom i Mariehamn, säger Selina Švarce.

Det första avsnittet släpptes i början av juni och är resultatet av de två vännernas projektvecka i Godby högstadieskola, som årligen hålls för avgående elever i årskurs nio. Möjligheterna är oändliga och eleverna får en vecka på sig att slutföra sitt projekt.

Selina: – Vi tänkte: ”Orkar vi bygga en terrass eller någonting sådant?” Nej. Så vi bestämde oss för att göra den här podcasten och den handlar då främst om Åland och ungdomskulturen på Åland.

 

Selina Švarce är ursprungligen från Lettland, medan Ema Suchá är född och uppvuxen i Slovakien.

Skillnaderna mellan Åland och deras hemländer samt hur det är att växa upp som utlänning på Åland är några av de ämnen de planerar diskutera i podden.

 

Redigeringen sköts av Selina medan Emas roll är att kolla upp fakta och skriva ned stödord före inspelningar.

 

Ni har hittills släppt ett avsnitt och målet var att göra en rolig podcast. Hur känner ni att ni lyckats?

 Selina: – Filen hade raderats just när vi skulle lägga ut avsnittet, så vi hade en kväll efter skolan på oss att spela in och sedan redigera allting, så det blev lite halvgjort.

 

Så det ni skulle haft en vecka på er att göra behövde ni hinna med på en kväll?

Selina: – Ja, det var jättestressigt.

Ema: – Det blev väldigt annorlunda än vad vi trodde att det skulle bli.

Selina: – I första inspelningen hade vi mycket bättre flow. Många har sagt att det är lätt att följa med i det här avsnittet och att det är intressant.

Ema: – Men vi vet att vi hade kunnat göra bättre.

 

Hur ofta släpps nya avsnitt?

Selina: – Hoppeligen en gång i månaden nu i början.

Ema: – Just nu har vi ingen utrustning eller följarbas men när vi får det blir det kanske två gånger i månaden.

 

Varför har ”alla” en podd nuförtiden?

Ema: – Vi ville starta podd för att visa äldre och vuxna hur det är att vara ungdom i allmänhet men också på Åland, för det är inte så lätt om man säger så.

Selina: – Jag tror att det blivit populärt för att det är jätteroligt att skapa poddar.

 

Det har ju gjorts tidigare försök till ungdomspoddar på Åland, till exempel podden ”16 på Åland” som var aktuell för några år sedan. Hur skiljer sig eran podd?

Selina: – Vi försöker verkligen synliggöra hela Åland. Vi vill ta upp skärgårdskommunerna, hur det är att vara från ett helt annat land eller kultur och komma hit, hur det är att vara hemundervisad och så vidare. Det är väldigt brett och inte bara om hur det är att vara ungdom i Mariehamn.

 

Ema: – Jag och Selina har gått igenom mycket och vi har olika syn på hur saker fungerar här och i våra hemländer. Vi är annorlunda än ålänningar så vi har mycket att prata om.

Selina: – Vi vill verkligen använda vår röst för att ändra på saker.

Ema: – Att vara ungdom på Åland har väldigt många fördelar men också väldigt många nackdelar, till exempel den psykiska ohälsan. Det har vi tänkt ta upp lite senare.

 

Har ni några förbjudna ämnen?

Ema: – Inga förbjudna ämnen, men vi har sagt att vi absolut inte ska vara diskriminerande eller nämna namn om personerna inte är okej med det. Vi ska till exempel inte skvallra om folk, typ: ”Oh my god, hon gjorde det här mot mig!”

Selina: – Det är något som redan händer på Åland och det behövs ingen podcast för det. Vi ska inte heller diskriminera kulturen här på Åland.

Ema: – Eller hur saker fungerar. Vi ska inte säga något elakt om den, bara ta upp skillnaderna.

Selina: – Vi ska inte ha någon direkt input i podcasten utan mer framföra det åländska folket och se vad de tycker och tänker.

Ema: – Därför kommer vi ha intervjuer i vissa avsnitt.

 

Ni har ju gått GHS. Klassificerar ni er själva som bönder?

Ema:  – Selina klassar mig som bonde.

Selina: – Nej, inte bonde, Getabo.

Ema: – Så varje gång hon får chansen att skoja om Getabor gör hon det. Jag känner mig definitivt inte som en stadsbo och jag har aldrig gjort det, inte ens när jag bodde i Slovakien för då bodde jag i en liten by med massor av djur.

Selina: – Jag var stadsbo i Lettland och om man klassar Mariehamn som värsta staden har jag varit stadsbo men blivit bonde nu, jag bor i Godby.

 

Kör ni traktor till skolan?

Ema: – Det har vi tagit upp i podcasten, att folk kör traktor till skolan. Men vi har faktiskt inte moppekort ännu. Vi åker bara buss.

 

Vad är er åsikt om Ålandstrafiken?

Ema: – Jag hatar den! Jag bor ju i Geta och det går inga bussar under helgen, jag är fast där.

Selina: – Och nu under sommaren har du jättedåliga busstider.

Ema: –Ja, det går kanske tre bussar om dagen.

Selina: – Men vi är också vana vid fastlandets trafik.

Ema: – I Slovakien kommer det en buss var femte minut, men om jag missar den här så måste jag vänta ett bra tag. Eller så ringer jag pappa och då blir han inte glad.

 

Hur betygsätter ni er högstadieupplevelse från 1-10?

Ema: – Helt ärligt, inte bra. Jag har jättebra betyg så från den sidan gick det bra, men ser man på min psykiska hälsa gick den nedåt. En 5:a skulle jag nog säga.

Selina: – Jag hade väldigt ”goofy” vänner och det är GHS, det händer roliga saker där. En 7:a skulle jag säga, främst för att maten är jättegod.

 

Första avsnittet av ”Den öppna garderoben” ligger ute på Spotify och på Instagramkontot @pod_aland kan man hålla sig ajour med podden.

Selina Švarce

Ema Suchá

star

Text och foto Angelina Eklund

27 juni 2024